Sibiu – un oraș fermecător

Sibiu – un oraș fermecător

Sibiu este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, oraș pe care l-am vizitat de multe ori și în care mergem cu drag ori de câte ori avem ocazia. L-am vizitat vara, iarna, primăvara. Ne-a rămas să îl vedem și în culorile toamnei, culori calde și frumoase care sunt sigură că îi desăvârșesc frumusețea. Acesta este un loc încărcat de o atmosferă boemă, cu străzi pietruite și arhitecturi vechi, dar încă impresionante.

Sibiu a fost votat Capitală Culturală Europeană în anul 2007 și numit de către revista Forbes “al 8-lea cel mai idilic loc în care să trăiești în Europa”.

Sibiul, unul dintre cele mai importante centre culturale din România, este situat la poalele munților Cindrel, la aproximativ 215 km de București. Este un oraș vechi, medieval, prima menționare oficială ce face referință la zona Sibiului fiind din anul 1191.

Deși nu este un oraș foarte mare, având aproximativ 154,000 de locuitori, Sibiul este o alegere perfectă atunci când vrei să te pierzi pe străduțe vechi, cu case vechi, pline de istorie și povești, magazine mici cu obiecte hand-made.

Din punct de vedere istoric, Sibiul a fost primul oraș în care s-au întâmplat multe lucruri în România:

 • Primul teatru – Sala Thalia, construit în 1787. Mihai Eminescu a ajuns aici în 1867, sufleur în prima piesă în limba română jucată pe scena teatrului.
 • Primul spital – 1292
 • Primul muzeu – 1817
 • Prima carte tipărită în limba română – 1544
 • Primul laborator homeopatic – 1797
 • Prima carte de medicină în limba română – 1793
 • Prima grădină zoologică – 1929
 • Descoperirea elementului chimic telur – 1782
 • Primul experiment cu rachete din lume – 1551
 • Prima linie electrică din sud-estul Europei – 1882

Sibiul pare un oraș despre care citești în revistele de turism din alte țări, un oraș draguț, curat și cu oameni calzi.

Oriunde te vei plimba prin Sibiu, vei simţi că eşti urmărit, că cineva de sus, de pe acoperişurile caselor te priveşte atent… sunt „ochii oraşului”, ferestre mici care mai de care mai diferite, toate sub forma unor ochi. El este unul din puţinele locuri din România unde se mai păstrează acoperişurile cu guri de aerisire în formă de ochi. Practic, aceşti ochi asigură aerisirea podurilor. În Piaţa Mare şi în Piaţa Mică din centrul istoric, dar şi pe alte străzi cu case din zona centrală a Sibiului se pot zări acoperişuri cu „ochi”, ceea ce specialiştii numesc „lucarne”, un element foarte rar de arhitectură medievală. Astfel, Sibiu este orașul în care casele au ochi.

Sibiu este locul perfect pentru hoinărit pe străduțele mici și vechi. Casele colorate și curțile frumoase fac orice plimbare specială, chiar dacă te mai pierzi din când în când. Fiecare vizită la Sibiu ne-am petrecut-o plimbându-ne până ne-au lăsat picioarele și nu ne-am plictisit niciodată. Plimbările prin piețele complet deschise, apărate de ziduri de piatră, turnuri, clădiri și biserici vechi de secole, ne-a făcut să simțim ca și cum am făcut o călătorie în timp. Scările despart „Orașul de Sus”, acolo unde pe vremuri trăiau cei mai bogați dintre saxoni, de „Orașul de Jos”, care adăpostea țăranii fără venituri considerabile.

Fiecare călătorie la Sibiu începe în centrul istoric, punctul zero al orașului, plin de străzi și presărat cu clădiri monumentale vechi, din care ajungi cu mare ușurință la toate obiectivele turistice. Din centrul vechi al Sibiului poți ajunge rapid în 3 dintre cele mai renumite piețe de aici: Piața Mică, Piața Mare și Piața Huet, dar și la alte atracții turistice extrem de populare.

Piața Mare a fost desemnată inima orașului încă din secolul al XV-lea. Cafenelele și restaurantele de aici au o atmosferă îmbietoare, în care te poți alimenta bine și relaxa preț de câteva ore, până la următoarea ta destinație. Piața Mare este greu de ratat, mai ales că reunește unele dintre cele mai importante atracții turistice din Sibiu: 

 • Muzeul Brukenthal cu peste 1090 de tablouri. Program de vizitare: orar de vară (aprilie – octombrie) 10 – 18 – luni închis; orar de iarnă (noiembrie – martie): 10 – 18 – luni și marți închis.
 • Casa Albastră;
 • Casa Haller;
 • Primăria orașului;
 • Biserica Catolică. 

Piața Mică, aflată la câteva minute distanță de Piața Mare, adăpostește unele dintre cele mai importante obiective ale orașului:

 • Turnul Sfatului – program de vizitare: 10 – 20. Dacă urci cele 141 de trepte ale sale, fii gata să te bucuri de o priveliște inedită asupra micului oraș din inima Transilvaniei, dar și a Munților Făgăraș;
 • Pasajul Scărilor, cel mai vechi monument din oraș, leagă „Orașul de Jos” cu „Orașul de Sus”;
 • Podul Minciunilor – un simbol al orașului. Construit în 1859 de Friedrich Hutte în locul unui pod mai vechi din lemn, acesta este primul pod de fier forjat construit în România și al doilea din Europa. Stema orașului, numele creatorului său și anul 1859 sunt vizibile pe ambele părți ale podului. Legenda spune că Podul Minciunilor are urechi și știe atunci când persoana care stă pe el nu este sinceră.
 • Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder (Piața Mică nr 11);
 • Galeriile de Artă Populară (piața Mică nr 21);
 • Muzeul de Istorie al Farmaciei.

Piața Huet – în jurul acestei piețe a existat primul zid de apărare al Sibiului. În centrul pieței există Biserica Evanghelică. Aceasta datează din secolul al XIV-lea, are un turn de 73 de metri și este cea mai înaltă din Transilvania. Acest lăcaș are o colecție bogată de obiecte prețioase și interioare impresionante, incluzând o colecție rară de pietre funerare și o pictură murală rară. Este foarte frumoasă în interior, vă recomand să o vizitați.

Fiind o destinație turistică de top din România, opțiunile de cazare din Sibiu sunt multiple: case de închiriat, cabane, vile, pensiuni, moteluri și hoteluri. Noi am stat de fiecare dată în altă parte, unul dintre locuri fiind Ibis Hotel. Raportul calitate-preț a fost ok, fiind amplasat destul de aproape de centrul vechi al orașului.

La fiecare vizită am vrut să descoperim un loc nou în care să mâncăm. Putem recomanda cu drag următoarele locuri (ordinea este aleatorie, nu neapărat în ordinea preferințelor):

 • Crama Sibiul Vechi – prețurile sunt măricele, însă mâncarea este foarte bună. Pastrama de berbecuț este foarte bună.
 • Weinkeller – supa de gulaș este foarte bună.
 • Pasaj – prețurile sunt măricele, însă mâncarea este foarte bună. Noi am încercat pita cu unsoare, supă gulaș, friptură de porc mangaliță, friptură miel.    

Cea mai bună cafea din Sibiu o găsiți la AM PM Cafe din str. Ocnei nr 25 (https://www.facebook.com/ampmsibiu/). Este o cafenea micuță, cu cafea de specialitate și produse de patiserie și cofetărie de casă, foarte proaspete, delicioase. Au inclusiv produse vegetariene.

Băieții de acolo sunt foarte drăguți, ne-au împărtășit din secretele cafelei, ei fiind chiar cei care dețin cafeneaua. Pun suflet în ceea ce fac, iubesc cafeaua și se descurcă de minune să atragă clienții, toți cei care intrau să ia o cafea, un ceai sau o prăjiturică plecând cu zâmbetul pe buze.

Din Sibiu se pot face multe excursii de o zi:

 • Castelul de lut „Valea Zânelor” – (35 km)
 • Muzeul Astra – ( 3 km – intrarea costă 25 lei )
 • Castelul Corvinilor – ( 130 km )
 • Castelul Bran – ( 140 km )
 • Castelul Peleș – ( 187 km )
 • Brașov – (144 km )
 • Sighișoara – ( 93 km )
 • Drumeții în munții Cindrel ( 16 km )

Sibiul este un oraș plin de istorie care și-a păstrat cu mândrie moștenirea austro-ungară. Aici vechiul și noul se îmbină într-o armonie perfectă. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine conservate din țară. Multe dintre zidurile vechii fortificații sunt păstrate în stare foarte bună. La fel și bisericile fortificate, specifice spațiului transilvănean. Sibiu este un oraș străjuit de munți și ocrotit de trecerea timpului. Autoritățile au înțeles importanța păstrării clădirilor așa cum au fost ele construite și le-au acordat atenția cuvenită.

Sibiul este o bijuterie medievală datorită atracțiilor turistice extrem de ofertante. Idilicul oraș este locul perfect pentru a te aventura și a vizita tot ceea ce îți apare în cale: de la piețele spațioase la muzee fascinante, catedrale și biserici impresionante, o gastronomie interesantă, tradiții și obiceiuri fascinante și multiple oportunități de cazare.  Sibiul are tot ceea ce-i trebuie unui turist însetat de cunoaștere și frumos. Noi nu ratăm nici o ocazie pentru o mică escapadă la Sibiu, orașul în care istoria și cultura se împletesc foarte frumos.

3
Ai ceva de zis? O poți face aici:

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Autorii comentariilor
MatthewDryncAuraLocuitor Sibiu Cei mai noi autori ai comentariilor
  Inscrie-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cele mai votate
Anunță-mă de
Locuitor Sibiu
Vizitator
Locuitor Sibiu

Asa ca idee?: google it: populatie sibiu. Intrare Muzeul Astra e 25 pentru un adult!

MatthewDrync
Vizitator
MatthewDrync

[b][/b]

Închide