Nei Pori și Platamonas

Nei Pori și Platamonas

În Grecia am ajuns pentru prima dată în vara anului 2014, în stațiunea Nei Pori sau Neoi Poroi, poate de aceea am rămas atașată de această stațiune micuță și liniștită, înțesată cu turiști greci, germani, polonezi, cehi, slovaci, sârbi, suedezi și români (puțini pe atunci, foarte, foarte mulți acum). Am hotărât să revenim aici, nedorind să petrecem mai mult de 10 ore pe drum, dar, totuși, să fim în Grecia.

Am ales ca variantă de traseu București – Giurgiu- Ruse – Pleven – Yablanitsa – autostrada de centură  a Sofiei – Kulata (punct de frontieră) – Promachonas – centura Salonicului – Neos Panteleimonas. Drumul a durat aproximativ 10 ore, cu tot cu oprirea pentru alimentarea rezervorului mașinii.

Este important să nu uitați de vigneta pentru Bulgaria, amenzile fiind usturătoare. De la 1 ianuarie 2019, vignetele se pot cumpăra online de pe site-ul oficial https://web.bgtoll.bg/ (puteți alege limba română). Dacă, totuși, doriți să cumpărați vigneta din Bulgaria, trebuie să știți că o să completați un mini-formular (în care aveți de ales o perioadă de 1 săptămână, 1 lună sau 1 an). Vigneta nu se mai lipește pe parbriz.

În ceea ce privește benzina/motorina, v-aș recomanda să faceți plinul înainte de a intra în Grecia, în Bulgaria prețul combustibilului fiind mai mic decât în Grecia.

Din Kulata și până în Nei Pori sunt 5 puncte de taxare, în total 9,70 euro.

Situată chiar la poalele Muntelui Olimp, pe țărmul Mării Egee, la 75 de km sud de Salonic, stațiunea este formată din două zone mari: una extrem de turistică, iar cealaltă mai tradițională, cu locuitori greci. Între cele două zone există două parcuri și, în fiecare vineri, au loc târguri tradiționale în care se vând produse locale precum ulei de măsline, siropuri, miere, fructe, legume, obiecte de artizanat etc..

Am ales să ne cazam într-un mic hotel de care se ocupă o familie întreagă, hotel foarte drag nouă, în care ne-am simțit extraordinar și pe care îl recomandăm din toată inima: Chalet Castello. Am povestit despre cum arată, cât costă și cum ne-am simțit în el în acest articol: https://maurale.com/2019/05/05/chalet-castello/.

Plaja din Nei Pori se află în categoria plajelor cu Blue Flag și este mare, cu nisip fin și destul de curată. Pe plajă sunt intercalate porțiuni de șezlonguri cu bucăți de plajă liberă unde stau cei care vor să își întindă cearșaful. Apa este curată, iar intrarea este lină. Am mers cam 40-50 de metri în larg și apa abia ajungea până la mijloc. În apă, pe jos, este nisip foarte fin.

În Nei Pori faleza este lungă și foarte animată seara. De la faleză până la malul mării sunt amenajate podețe din lemn, astfel încât arșita nisipului să nu încingă tălpile. La prânz, nisipul se încinge foarte tare si se poate merge doar încălțat. Un lucru care nouă ne-a plăcut foarte mult a fost faptul că în timp ce stăteam în apă, puteam admira muntele zeilor, Olimp și castelul Platamonas. Am observat și faptul că zăpușeala nu s-a simțit deloc, probabil datorită apropierii muntelui Olimp!

De-a lungul plajei se întind baruri și taverne cu prețuri pentru toate buzunarele.

Seara, ca și ziua, stațiunea este plină de vânzători ambulanți de toate felurile și naționalitățile posibile. Porumb copt, floricele, înghețată, gogoși, jucării, masaje, codițe africane și multe altele sunt vândute pe plajă și pe străzi. Seara totul devine mult mai animat și “luminat”, mai ales pentru copii.

Pe plajă n-o sa auziți muzică foarte tare (doar unele au câte o insulă în care un DJ își face puțin de cap cu muzica, dar nu foarte deranjant).

Șezlongurile nu se plătesc, însă este obligatorie consumația de la barul/restaurantul care administrează acea porțiune de plajă. Costă cam 4 euro un frappe, însă, în acest preț dau și o sticlă de apă plată de 500 ml.

De asemenea, există dușuri cu apă rece din 50 în 50 de metri, dar și spații în care se pot juca jocuri de plajă precum volei sau fotbal. 

În timpul vacanței am vizitat și stațiunea vecină, Platamonas, care este mai cochetă decât Nei pori.

Stațiunea Platamonas este așezată pe lungimea plajei, are viluțe mici și cochete, cu magazine la parter, dar și un vechi castel care se află în vârful unui deal, de unde peisajul arată mirific.

Noi am admirat castelul în fiecare zi, hotelul nostru având priveliște directă către acesta și către mare. 

Faleza din Platamonas este un trotuar micuț, la marginea unei străduțe înguste, care străjuiește plaja. Plaja este foarte îngustă, fără nisip, cu pietriș, iar în unele locuri lipsește cu desăvârșire. Nouă nu ne-a plăcut deloc și nu am mers acolo la plajă în nici una dintre cele două vizite. 

Deoarece întotdeauna combinăm statul la plajă cu plimbările, ne-am propus încă de acasă să vizităm Meteora (am povestit aici cum a decurs excursia https://maurale.com/2019/09/05/meteora/), al doilea centru religios al Greciei, după muntele Athos și Paleos Panteleimonas, un sătuc superb, pitoresc, plin de verdeață, cu o panoramă unică asupra Rivierei Olimpului. 

Statiunea Nei Pori nu are vestigii și obiective de vizitat, însă, de aici, se pot face excursii către:

  • Meteora
  • Muntele Olimp
  • Castelul Platamonas
  • Vechiul Panteleimonas
  • Valea Tempi și râul Pineos
  • Insula Skiathos
  • Salonic
  • Atena

Nei Pori este o stațiune liniștită, ideală pentru familii cu copii. Pentru cei dornici de o viață de noapte mai furtunoasă, nu este indicată. Dacă vă doriți acel turcoaz prezent pe insule, nu îl veți găsi în Nei Pori.

Ai ceva de zis? O poți face aici:

avatar
  Inscrie-te  
Anunță-mă de
Închide