Nessebar

Nessebar

În mini vacanța din Bulgaria nu puteam rata o vizită în Nessebar, o bijuterie de oraș aflat la malul Mării Negre. Din Sveti Vlas până în Nessebar facem cam 20 de minute cu mașina (impresiile despre Sveti Vlas le-am povestit aici). Întotdeauna, în ultima zi, alocăm 4-5 ore descoperirii acestui oraș. L-am vizitat de mai multe ori și pot spune că de fiecare dată am descoperit lucruri noi pe care altădată nu le-am sesizat ori nu ne-au atras atenția. Indiferent de câte ori o să vizităm acest oraș, sigur nu o să ne plictisim!

Nessebar, un oraș magic, este considerat unul dintre cele mai vechi orașe europene, fiind construit pe ruinele vechii cetăți trace Mesambria.

Acesta are o arhitectură aparte, cu străduțe mici, case albe construite din lemn și piatră, terase și restaurante cochete cu preparate pescărești și din fructe de mare, dar și o faleză înaltă.

Nessebar este o peninsulă stâncoasă de dimensiuni reduse, în Golful Burgas, legată de continent printr-un pod pe care circulă și mașini, situat la 135 km sud de Balcik și 40 km nord de Burgas.Nessebar este situat la doar 5 km de faimoasa stațiune Sunny Beach și la 100 km de orașul Varna, existând transport între ele, motiv pentru care vara orașul este plin de turiști.

Pentru a ajunge în Nessebar există mai multe variante:

  • cu autoturismul personal (așa cum am făcut noi). Luând ca punct de plecare Bucureștiul, traseul este prin Giurgiu/Ruse către Varna, măsoară aproximativ 340 km, din care, în Bulgaria, aproape 100 km sunt pe autostradă. 
  • cu avionul, la aeroportul din Burgas, aflat la circa 25 km distanță de Nessebar. Nu există zboruri directe. Tarom are curse către Sofia, iar de acolo către Burgas ajunge Air Bulgaria.
  •  cu autocarul. Sunt mai multe agenții de turism care organizează zilnic curse spre litoralul bulgăresc și retur. 

Împărțit în două: orașul modern și cel vechi, Nessebar este destinația ideală de vacanță atunci când nu vrei să parcurgi distanțe foarte mari. Din orașul nou în orașul vechi se ajunge pe un dig mic care face legătura între cele două orașe. În interiorul „orașului vechi” este restricționată circulația auto. Peninsula este înconjurată de o stradă, pe circumferință, din care pornesc mai multe străduțe, ca niște raze de soare, către interiorul orașului. La capătul digului, înainte de intrarea în orașul vechi, este o intersecție. La stânga și la dreapta acestei intersecții, după circa 300 m de aceasta, sunt două bariere care delimitează niște parcări mari. Un panou electronic indică numărul locurilor disponibile în acel moment. Parcarea costă 2 leva/oră. Din păcate, parcarea nu este acoperită, așa că toate mașinile stau în soare.

Doar strada care înconjoară peninsula este integral asfaltată. Străzile din interior sunt pavate cu dale de piatră. 

În Orașul Vechi nu există transport în comun, însă acesta este legat de toate localitățile și stațiunile din vecinătate de autobuze. Toate au o stație comună: la bariera de la intrarea în oraș. Prețul unui bilet este 1,3 leva/persoană. În afara autobuzelor, mai există o linie de „kiki-car” care leagă Nessebarul Vechi de Sunny Beach. Acesta circulă la intervale de circa 15 minute și costă 3 leva/adult și 1,5 leva/copil. 

Există și varianta taxiurilor. Tariful lor este de 3 leva/km/ziua și 3,50 leva/km/noaptea.

Un alt tip de taxi prezent este „taxiul naval”. O mulțime de mici vaporașe fac curse regulate până în Nessebar. Am văzut aceste vaporașe care aveau curse către Nessebar și în Sveti Vlas.

Numărul restaurantelor este destul de mare, la unele dintre ele ospătarii descurcându-se și în limba română. Mâncarea este pentru toate gusturile: pui, porc, pește, fructe de mare, legume etc. preparate în diverse feluri. Am observat că o masă pentru două persoane costă între 40 și 80 de leva, în funcție de preparatele alese. La restaurantele vizitate de noi s-a putut plăti cu cardul. Prețurile diferă foarte puțin de la un restaurant la altul. Noi ne bazăm pe aplicația TripAdvisor, recomandările de acolo ne-au ajutat întotdeauna.

În ultima vizită am luat prânzul la restaurantul Old Sailor. Terasa este foarte frumos amenajată iar ospătarii au fost foarte drăguți si au făcut recomandări bune. Unul dintre ei știa limba română. Am ales doar preparate cu fructe de mare și pește. Toate au fost foarte bine pregătite și asezonate, proaspete, delicioase. Din păcate, nu are priveliște către mare, restaurantul aflându-se în mijlocul orașului.

Adresa: str. Dobromir 8.

Program: 10:30 – 1:00.

Intrarea în vechiul oraș se face prin vechea poartă a cetății, iar pe partea dreaptă se află harta tridimensională a cetății cu obiectivele de vizitat. Noi am intrat de fiecare dată prin altă parte a orașului, dorind să vedem o nouă latură a Nessebarului. O luăm la pas prin oraș pentru a intra în atmosfera istorică ce domnește în fiecare colțișor. Pălăria de soare/șapca este un accesoriu important în această plimbare!

Arhitectura tradițională și străduțele înguste și pietruite dau impresia că timpul s-a oprit. Însă, Nessebar este un oraș al contrastelor, numeroasele ruine ale bisericilor contrastând cu terasele și magazinele moderne. Casele tradiționale bulgărești au parter și etaj: parterul este construit din piatră, iar etajul din lemn. Străduțele înguste ale vechiului oraș dezvăluie adevărate comori arhitectonice. Trandafirii colorează viu fațadele sobre și întunecate ale caselor – multe transformate în hoteluri sau în restaurante. Florile și plantele agățătoare sau câte un smochin dau un pic de culoare peisajului. La unele porți mai apare și câte un felinar care întregește imaginea arhaică a locului.

În magazinele aflate la parterul locuințelor am găsit aproape orice poate constitui o amintire: de la nelipsiții magneți de frigider, în nenumărate variante, până la mici obiecte de decor, cosmetice, dulciuri, ceramică, marochinărie, blănuri, bijuterii din argint,, tablouri etc.. Multe produse sunt făcute la fața locului, pe trotuar, sau în magazin.

Peste tot vezi o explozie de culoare de la picturile expuse în aer liber și agățate direct de pereții din piatră, adunate în mici expoziții, de la mici magazine de antichități cu sute de obiecte care de care mai interesante și mai colorate, de la lămpile din sticlă și vasele din ceramică în toate culorile și de la multe, multe alte suveniruri care fac deliciul turiștilor. Noi am fost foarte încântați de un tablou desenat cu creionul de un artist local, fiind un suvenir perfect pentru acasă. Ne-a costat 50 leva cu tot cu ramă.

Aflându-se în mijlocul apei, Nessebarul oferă priveliști superbe către mare de pe străduțele pitorești sau de la restaurantele situate la înălțime.

Chiar dacă este mic ca suprafață, Nessebar are destul de multe obiective turistice, printre care:

  1. Moara de vânt
  2. Zidul de vest
  3. Biserica Hristos Pantocratul
  4. Biserica Sfântul Ioan Botezătorul
  5. Amfitreatrul
  6. Sediul Vechii Episcopii
  7. Muzeul de Arheologie
  8. Biserica Sfânta Parascheva
  9. Biserica Sfântul Ștefan
  10. Biserica Adormirii Maicii Domnului
  11. Faleza

Un lucru care frapează și care nu este cunoscut de multă lume, dar care se poate vedea la fața locului: pe ușile multor case se află o fotografie sau chiar mai multe cu persoane care au decedat. Acest obicei este moștenit de la pescarii greci care, pe timpuri, nu aveau fotografii, dar scriau numele persoanei decedate pe ușă pentru ca, văzând zi de zi plăcuța cu numele celui dispărut, să îl pomenească și să se roage pentru el. Acum lucrurile au evoluat și, în loc de plăcuțe doar cu nume, se pun fotografii și plăcuțe cu detalii despre acele persoane.

Nessebar, perla Mării Negre sau Micul Dubrovnik, este un orășel din sudul litoralului bulgăresc de care te îndrăgostești iremediabil chiar de la primii pași făcuți pe străduțele înguste, pietruite, străjuite de case patinate de timp și biserici vechi de secole.

1
Ai ceva de zis? O poți face aici:

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Autorii comentariilor
Cei mai noi autori ai comentariilor
  Inscrie-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cele mai votate
Anunță-mă de
trackback

[…] De asemenea, vă recomand cu căldură să vizitați orașul Nessebar. Este un orășel mic, cochet, plin de istorie și cu multe magazine cu suveniruri. De aici am cumpărat un tablou superb, pictat de un artist local. Există numeroase terase cu priveliști superbe. Impresii despre Nessebar, cum puteți ajunge acolo și cum arată puteți citi aici. […]

Închide