Cum închiriezi o mașină în Bari, Puglia

Cum închiriezi o mașină în Bari, Puglia

Atunci când pleci în vacanță și îți planifici totul în amănunt, poate exista “norocul” ca autoritățile locale să hotărască să facă ceva în zona în care mergi. Așa am pățit noi cu vacanța în Bari.

În perioada 25 – 30 mai ne propusesem să colindăm în lung și în lat regiunea Puglia, deci aveam nevoie de un mijloc de transport rapid și la îndemână pe timpul sejurului, pentru a valorifica la maxim cele 5 zile cât urma să stăm acolo. Știam că transportul în comun este foarte ok și la prețuri acceptabile, așa că ne bazam pe el. Numai că, începând cu data de 1 mai, autoritățile au hotărât să modernizeze anumite drumuri și trasee pe calea ferată. Și totul s-a schimbat.

De exemplu, până în Matera făceam minim 3 ore/dus și costa 16 euro/2 persoane. Asta însemna 6-7 ore pe drum și 32 euro biletele. Inacceptabil!

Așa că, cu doar 2 zile înainte de plecare, am hotărât să închiriem o mașină. Pentru prima dată.

În viață, pentru toate lucrurile există un început!

Am citit pe mai multe forumuri și bloguri despre cât de complicat și de riscant este să închiriezi o mașină. Un mare număr de clienți nemulțumiți se plângeau de tot felul de probleme pe care le-au întâmpinat la închirierea unei mașini. Review-urile foarte proaste de 1-2 stele din 5 disponibile pentru mai multe firme de închirieri precum „Sicily by Car” sau „Noleggiare” ne-au îngrijorat teribil.

Am găsit multe site-uri care închiriau mașini la prețuri avantajoase (cum ar fi Noleggiare, cu 20 euro pentru 5 zile), dar, când citeam mai bine condițiile de închiriere, situația se schimba. Multe firme nu acceptau cardul de debit, ci doar pe cel de credit. Altă problemă era că trebuia să ai o sumă măricică în cont, ei oprind o garanție de minim 1500 euro (fransiză).

Într-un final, am ales firma AVIS, aceasta desfășurându-și activitatea în multe țări din Europa, printre care și în România. Pachetul Avis 360°, cel pe care l-am ales noi, include:

– Taxă locală (TVA)

– Asigurare accident * (CDW) – Nu se aplică fransiză

– Asigurare de răspundere civilă (LI)

– Asigurare furt (TP) – Nu se aplică fransiză

– Taxă administrare (VRF)

– Kilometri nelimitați

Rezervarea mașinii am făcut-o pe site-ul lor, www.avis.ro, pentru 4 zile (am cerut o ofertă și pe mail, însă prețul a fost dublu față de cel de pe site), pachetul Avis 360° fiind în categoria Oferte.

Am ales cel mai apropiat centru de închiriere față de cazarea noastră, și anume pe cel de pe Via Luigi Zuppetta 5 A. Programul acestuia în cursul săptămânii este: 08:00-13:00, 15:00-19:00. Am returnat mașina la aeroport, programul de aici fiind 07:30-23:30.

Am ales o mașină din Grupa C (atenție, Avis vă confirmă doar grupa mașinii, nu și modelul acesteia), diferența de bani între grupa A (ex. Toyota Aygo) și aceasta fiind de doar 3 euro. Am primit un Peugeot 208, de 1,2 litri, manulă, pe benzină, cu climă.

Prețul a fost de 66.66 euro. Nu am luat nimic altceva, costurile pentru produsele adiționale (ex. GPS, șofer adițional, scaun copii) nefiind incluse în preț. Am folosit Waze și Google Maps pe telefoane. Ni s-au oprit ca garanție banii pentru un plin de rezervor. În total, 147,85 euro.

La biroul de închiriere ne-am prezentat cu următoarele documente:

– actul de identitate

– permisul de conducere în original, cu valabilitate de cel puțin 1 an

– carte de credit ( acceptă Visa, MasterCard, American Express sau Diners Club. Nu se acceptă cardurile de debit, cardurile preplătite – Revolut, sau cele de tip electron – Visa Electron,  Maestro etc.). Pentru unele categorii auto superioare (ex. grupele G, O și P în România), se solicită două cărți de credit, dintre care una trebuie să fie American Express sau Diners Club.

* În ITALIA, la majoritatea firmelor de închiriere mașini, se acceptă exclusiv CARDURI DE CREDIT.

În contul cărții de credit prezentate la închiriere trebuie să fie disponibilă o sumă care să acopere costul închirierii cât și garanția pentru un plin de combustibil (aceste informații sunt valabile strict pentru pachetul Avis 360°) . Contractul a fost clar, fără nimic suspect în el.

În mod normal, regula pentru carburant este plin cu plin, adică iei mașina cu plinul făcut și trebuie să o predai tot cu plinul făcut, altfel se oprește garanția de pe card. Noi am oprit la o benzinărie din apropierea aeroportului și am alimentat. Plinul, după 500 de km parcurși, a costat 58 de euro.

Au fost foarte amabili și când am preluat mașina, și când am predat-o. La predare, totul a durat maxim 3 minute. Având asigurare full, nu a mai fost nevoie de inspectarea mașinii. Au verificat doar dacă este rezervorul plin. Am semnat, am dat mâna și am plecat. Returnarea mașinii mai târziu decât ora agreată în contract, fără a anunța în avans biroul de închiriere, poate duce la aplicarea unei taxe de întârziere.

Mașina era aproape nouă, cu doar 4643 km la bord. A fost mai bine decât ne-am putut imagina vreodată că ar putea fi. Mașina a mers excelent, am parcurs 500 de kilometri și a fost confortabilă. Am descoperit locuri pe care, altfel, nu aveam cum să le vedem.

Sfaturi:

  • Alegeți o mașină mai mică, maxim clasa C, deoarece majoritatea străzilor sunt înguste și va fi foarte dificil (dacă nu chiar imposibil) să mergeți pe ele cu o mașină mai mare. De asemenea, o să găsiți mai greu locuri de parcare pentru mașini mai mari.
  • Plătiți întotdeauna cât aproximați că stați, sau chiar puțin mai mult. Poliția locală este foarte vigilentă și patrulează constant prin parcări pentru a da amenzi.
  • Marcajele pentru locurile de parcare sunt pe culori: albe – locuri de parcare fără plată (dar fooooarte rare), galbene – locuri de parcare pentru rezidenți și persoane cu handicap, albastre – locuri de parcare cu plată. În Bari, noaptea, între 20:30 și 8:30, parcarea este gratis în locurile cu marcaj albastru (cel puțin, așa era în zona C a orașului). O oră de parcare costă între 0,50 – 2 euro/oră, în funcție de zonă, A fiind cea mai scumpă. Biletul de parcare se cumpără de la un automat și, apoi, se pune pe bordul mașinii, la vedere. Majoritatea automatelor acceptă doar monede și card, așa că este bine să fiți pregătiți cu mărunt.

În funcție de oraș și zonă a acestuia, există anumite aplicații care pot fi folosite pentru plata parcării (ex. EasyPark). Găsiți pe automate informații în acest sens. La EasyPark, parcarea se plătește la minut, ceea ce este un avantaj. Nu am avut probleme cu parcările, găsind întotdeauna loc în apropiere de punctele de interes.

În concluzie, dacă vreți să închiriați vreodată o mașină în Bari, Italia (și nu numai!), vă recomand cu mare drag firma asta! Știu sigur că noi tot la ei o să apelăm!

3
Ai ceva de zis? O poți face aici:

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Autorii comentariilor
Cei mai noi autori ai comentariilor
  Inscrie-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cele mai votate
Anunță-mă de
trackback

[…] Ne propusesem să colindăm în lung și în lat regiunea Puglia, deci aveam nevoie de un mijloc de transport rapid și la îndemână pe timpul sejurului, pentru a valorifica la maxim cele 6 zile cât urma să stăm acolo. Știam că transportul în comun este foarte ok și la prețuri acceptabile, dar, începând cu data de 1 mai, autoritățile au hotărât să modernizeze anumite drumuri și trasee pe calea ferată.  De exemplu, până în Matera făceam minim 3 ore/dus și costa 16 euro/2 persoane. Asta însemna 6-7 ore pe drum și 32 euro biletele. Inacceptabil! Așa că, cu doar… Citește mai mult »

trackback

[…] În vacanța noastră din Puglia ne propusesem să colindăm în lung și în lat regiunea, deci aveam nevoie de un mijloc de transport rapid și la îndemână pe timpul sejurului, pentru a valorifica la maxim cele 6 zile cât urma să stăm acolo. Știam că transportul în comun este foarte ok și la prețuri acceptabile, dar, începând cu data de 1 mai, autoritățile au hotărât să modernizeze anumite drumuri și trasee pe calea ferată.  De exemplu, până în Matera făceam minim 3 ore/dus și costa 16 euro/2 persoane. Asta însemna 6-7 ore pe drum și 32 euro biletele. Inacceptabil!… Citește mai mult »

trackback

[…] ajunge în Alberobello cu mașina, așa cum am făcut noi, sau cu trenul. Așa cum am povestit aici, noi am ales mașina din cauza unor lucrări de modernizare care se făceau la anumite drumuri și […]

Închide